İşaret dili kullanımının önemi her geçen gün daha da artarken, işaret dilinin dijital ortamlarda etkin bir şekilde kullanılabilmesi için yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle işitme engelli bireyler, dijital platformlarda karşılaştıkları erişilebilirlik sorunları nedeniyle bu tarz çözümlere daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. İşte bu noktada, Engelsiz Çeviri’nin kurucu ortağı ve CEO’su Özer ÇELİK ile gerçekleştirdiğimiz röportaj, işitme engelli bireylerin dijital platformlardan engelsiz bir şekilde faydalanmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen yapay zeka destekli işaret dili çeviri sistemlerinin önemini ve bu sistemlerin nasıl bir fark yarattığını detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Engelsiz Çeviri’nin sunmuş olduğu çözümler, işitme engelli ve sağır bireylerin dijital dünyada daha özgür ve eşit koşullarda bilgiye erişimlerini sağlayarak, teknolojinin sunduğu imkanlardan tam anlamıyla faydalanmalarını hedefliyor.
Sizi ve girişiminizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba, ben Özer ÇELİK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde öğretim görevlisi; Engelsiz Çeviri kurucu ortağı ve CEO’suyum. Bizler Engelsiz Çeviri olarak, günümüz teknoloji dünyasında bilgi ve hizmete erişimde problem yaşayan engelli ve özel gereksinimli bireylerin dijital platformlarda bilgi ve hizmete daha kolay erişebilmeleri için yapay zeka destekli sürdürülebilir dijital erişilebilirlik çözümleri geliştirmekteyiz.
Kısaca iş fikrinizden ve iş modelinizden bahseder misiniz?
Günümüz teknoloji dünyasında, pandemiyle beraber birçok şeyin dijitale dönmesiyle beraber engelli ve özel gereksinimli bireylerin dijital platformlarda bilgi ve hizmete erişimde yaşadıkları problemler de artmaya başladı çünkü geliştirilen web siteleri ve mobil uygulamalar bu bireylerin ihtiyaçları gözetilmeksizin hazırlanmakta. Dijital erişilebilirlik çalışmalarının lüks veya bir sosyal sorumluluk projesi değil, insani bir hak olduğunu düşündüğümüz; herkesin özgürce ve engelsiz bir şekilde bilgi ve hizmete erişmesi gerektiğini savunduğumuz için de bu bireyler için neler yapabiliriz, bilgi ve hizmete daha kolay erişebilmeleri için nasıl bir yol izleyebiliriz diye düşünerek yola çıktık. Bu bağlamda kurum ve kuruluşların dijital platformlarda sunmuş oldukları bilgi ve hizmetlerin engelsiz ve erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla B2B iş modelini benimsedik ve dijital dünyanın erişilebilir olması adına çalışmalarımızı geliştirdik.
Müşteri Hedef kitleniz kimler? Müşterilerin hangi sorununu çözüyorsunuz? Değer öneriniz nedir?
Son kullanıcılarımız işitme engelli ve sağır bireyler olsa da müşteri hedef kitlemiz bankalar, sigorta şirketleri, e-ticaret firmaları, telekomünikasyon firmaları, eğitim sektöründe yer alan kurumlar, ulaşım firmaları gibi dijital platformlarda hizmet sunan kurum ve kuruluşlar. Kurumların dijital platformlarda sundukları hizmetlerini erişilebilir hale getirerek potansiyel müşteri kitlelerini artırmalarına, daha fazla kişiye erişerek daha fazla kazanç elde edebilmelerine ve engelsiz hizmet sunmalarına yardımcı oluyoruz.
Ürün veya hizmetinizi detaylı olarak anlatır mısınız?
Yapay zeka destekli işaret dili çeviri sistemlerimizde Web işaret dili eklentisi, Video işaret dili eklentisi, PDF işaret dili eklentisi ve Basılı materyal erişilebilirlik sistemi olmak üzere aktif olarak kullandığımız 4 eklentimiz ve henüz geliştirme aşamasında olan Çift taraflı iletişim modelimiz yer almakta. Web işaret dili eklentisinde ve PDF işaret dili eklentisinde cümlelerin tıklanabilir hale gelmesini ve tıklanan cümlelerin anlık olarak işaret dili çevrilmesini; Video işaret dili eklentisinde altyazıya sahip videolardaki altyazıların senkronize şekilde işaret diline çevrilmesini ve basılı materyal erişilebilirlik sisteminde kitap, dergi, broşür gibi basılı halde bulunan materyallerdeki cümlelerin QR kod ile işaret diline çevrilmesini sağlıyoruz. Henüz geliştirme aşamasında olan Çift taraflı iletişim modelinde ise işaret dilinin anlık olarak metin ve sese; metin ve sesin de işaret diline çevrilmesini sağlayarak anlık olarak iletişim problemlerini ortadan kaldırmayı hedeflemekteyiz.
Ürün veya hizmetinizi rakiplerinden ayıran şey nedir? Neyi daha iyi yapıyorsunuz?
Yapay zeka destekli geliştirdiğimiz çözümlerimizle işitme engelli ve sağır bireylerin dijital platformlardaki bilgi ve hizmete sürdürülebilir şekilde erişebilmelerini sağlıyoruz. Web site içerikleri ve PDF dokümanlarının içerikleri değişse bile kurumların bize herhangi bir metin iletmesine gerek kalmıyor. Yapay zeka eklenen yeni metinleri otomatik olarak algılıyor ve anlık olarak işaret diline çevirmeye devam ediyor. Bunun yanında çözümlerimiz herhangi bir prodüksiyon gerektirmediği için kurumların zaman ve maliyet kayıplarının da önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca işaret dili çeviri sistemlerimiz tek bir js kodu ile entegre edilebildiği için de kurum çalışanlarına ekstra bir iş gücü yüklememiş oluyoruz.
Müşterinin ürün veya hizmetinizdeki yolculuğu nasıl gerçekleşiyor? Adım adım anlatabilir misiniz?
Öncelikle kurumlardaki ilgili birim veya kişilerle iletişime geçip online toplantılar düzenliyor ve çözümlerimiz hakkında detaylı bilgi veriyoruz. Sonrasında bir teklif ve sözleşme aşamamız oluyor. Sözleşme imzalandıktan sonra kurumların IT birimleri ya da varsa çalıştıkları ajans ile teknik bir toplantı gerçekleştiriyor ve entegre sürecini gerçekleştiriyoruz, daha sonra işaret dili çeviri sistemimizi canlıya alıyoruz ve kurumlar işitme engelli ve sağır bireylere erişilebilir ve engelsiz hizmet sunmaya başlıyor.
Yatırım arıyor musunuz? Yatırımcılara gelecek projeksiyonu olarak neler vaat ediyorsunuz?
Yapay zeka destekli sürdürülebilir dijital erişilebilirlik çözümlerimizle Türkiye’de daha geniş kitlelere ulaşarak; başta Avrupa ve Mena bölgesinde, daha sonra globalde çözümlerimizi daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için yatırım arayışımız bulunmakta.